eko-okna językowy
Nowiny
eko-okna językowy

16 lipca 2019

Imieniny:

ładowanie...

złóż życzenia

Znak zodiaku: Rak
sprawdź horoskop

Ogłoszenia:
  1. Motoryzacja
  2. Nieruchomości
  3. Mieszkania
  4. Handel
  5. Usługi
  6. Finanse
  7. Zdrowie i Uroda
  8. Nauka
  9. Praca
  10. Zwierzęta
  11. Różne
  12. Dodaj ogłoszenie
Premier Mateusz Morawiecki, z dniem 15 lipca, powołał senatora Adama Gawędę na stanowisko sekretarza stanu w Ministerstwie Energii oraz Pełnomocnika Rządu do Spraw Restrukturyzacji Górnictwa Węgla Kamiennego. Nowy wiceminister urodził się w Rydułtowach, a mieszka w Syryni.
15.07.2019
0
Wojewódzki Szpital nr 2 W Jastrzębiu Zdroju jest wyjątkowy. Dlaczego? Choćby dlatego, że zapewnia kompleksową opiekę nad mamą i dzieckiem.
15.07.2019
3
Emerytowany proboszcz parafii św. Józefa Robotnika w Godowie jest podejrzany o molestowanie seksualne 14 chłopców i dziewczynek w latach 2001-2004.
04.07.2019
4
Kierowcy obawiają się, że po likwidacji prawoskrętu w rejonie stacji paliw i McDonald's na ulicy Żorskiej w Rybniku jeszcze trudniej będzie wjechać do centrum.
28.06.2019
19
NSA nakazał spółdzielni mieszkaniowej rozbiórkę dwukondygnacyjnego domu, który... powstał na dachu bloku. Wzniesiono go bowiem niezgodnie z arkanami sztuki budowlanej i wbrew planowi zagospodarowania. Mieszkańcy bloku obawiają się o swe bezpieczeństwo. Sęk w tym, że ani inwestor (spółdzielnia) ani osoba, która sfinansowała budowę nie kwapią się do rozbiórki. Przerzucają odpowiedzialność jeden na drugiego.
26.06.2019
1
Po Wielkim Poście wielkanocna uczta!
05.04.2012   Wodzisław Śląski, Region   Publicystyka z regionu   Wydanie: 2012/14 (2854)

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć baranka z ciasta drożdżowego w lukrze i z chorągiewką, na której widnieje krzyż jako symbol Zmartwychwstania – mówi Krzysztof Zielonka, nauczyciel przedmiotów gastronomicznych w ZSE w Wodzisławiu.

Poleca także kilka innych, wielkanocnych specjałów. Jeden z nich to babka drożdżowa z bakaliami pieczona w tradycyjnej formie z kominkiem w lukrze czekoladowym lub cytrynowym i posypana skórką pomarańczową. Wodzisławski nauczyciel piecze co roku kilka takich małych babek na świąteczne podarunki oraz na święconkę do koszyczka.
Z dzieciństwa zapamiętał przygotowania do świąt w Wielką Sobotę. Tego dnia wraz z rodzeństwem przygotowywał zajączki i jajka z masy marcepanowej. – Robiliśmy ją z zaparzonej mąki ziemniaczanej, aromatu migdałowego i dużej ilości cukru pudru. Jajka i zajączki dekorowaliśmy kolorowymi cukierkami i polewą lub kakao – wspomina pan Krzysztof.
Największą ucztą dla podniebienia jest oczywiście tradycyjne śniadanie wielkanocne. Oto menu: jaja gotowane, szynka wędzona (samodzielnie peklowana przez 3-4 dni i wędzona minimum 12 godzin w domowym wędzarniku na drewnie śliwkowym) baleron i boczek, gotowana biała kiełbasa z chrzanem, gotowane winerki cielęce, sos czosnkowy, sos szczypiorkowy, nowalijki (rzodkiewka, sałata, pomidor, szczypiorek), chleb, kawa rozpuszczalna parzona mlekiem lub zbożowa, pasta jajeczna oraz sos tatarski.
Na Wielkanoc Krzysztof Zielonka poleca także ciasta i ciasteczka, takie jak mazurek wielkanocny, ule z adwokatem dla dorosłych lub ule z kremem toffi dla dzieci, keks, strucla drożdżowa z marmoladą i bakaliami, sernik i obowiązkowo kołocz z serem, makiem oraz jabłkami.
– Natomiast świąteczny obiad powinien być tradycyjny, śląski, a więc rosół z makaronem i rolada wołowa, kluski z sosem, modro kapusta, może być także gęś lub kaczka oraz królik pieczony, buraczki z jabłkiem i czarne kluski – wymienia wodzisławski nauczyciel gastronomii.
W niektórych domach podaje się także połomski święcelnik (w innych miejscowościach nazywany też murzynem). Jest to ciasto drożdżowe z kiełbasą śląską w środku.

Czytaj także:
Dobre jak za starej Polski

Krzysztof Zielonka poleca
Wielkanocna pasta jajeczna (porcja na dwie osoby)
4 jajka, 50 g żółtego sera, 1 łyżka majonezu, pieprz, sól, szczypiorek.
Jajka ugotować, obrać i zmielić w całości. Dodać ser żółty, majonez, doprawić do smaku pieprzem i solą, wymieszać w zależności od upodobań ze szczypiorkiem. Prosta do zrobienia pasta doskonale nadaje się do pieczywa, a także do dekoracji na wielkanocnym stole.

Jajka w koszulkach z grzankami
Jajka każde z osobna wbić do kubeczka. Zagotować dużą ilość wody z octem i szczyptą soli (na litr wody 1 łyżka octu). Na gotującą się wodę wlewać pojedynczo jajka, poczekać, aż zetnie się białko, a żółtko pozostanie półpłynne. Podawać na grzankach udekorowane sosem czosnkowym, majonezem albo grillowanym bekonem.

(izis)
Dodaj komentarz

Komentarze

* - pole wymagane

Brak komentarzy
Czytaj także
pokaż więcej
e KULTURA
Rybnik. Miasto z ikrą
Możesz ten artykuł oznaczyć jako przeczytany
Nasza sonda
Jakie jest Twoje zdanie na temat planowanej kopalni Paruszowiec?



26896,48015,48011,47938,47899,47893,48014,48013,48012,48009,48010,48007,47915,47964,47961,47960,48006,48005,48004,48003,48002,48001,48000,47999,47998,47997,47996,47995,47994,47993,47992,47986,47985,47946,47890,47889,47982,47928,47881,47833,47779,47983,47929,47882,47834,47780,44450,44340,44173,43982,43745,41464,41185,41139,41093,40871,46258,46120,46045,46031,46034