GumiSil
Medhouse 6.09.2017-30.06.2018
Ostoja - Domki nad morzem
Medhouse 6.09.2017-30.06.2018
Ostoja - Domki nad morzem

22 kwietnia 2019

Imieniny:

ładowanie...

złóż życzenia

Znak zodiaku: Byk
sprawdź horoskop

Ogłoszenia:
  1. Motoryzacja
  2. Nieruchomości
  3. Mieszkania
  4. Handel
  5. Usługi
  6. Finanse
  7. Turystyka
  8. Praca
  9. Różne
  10. Dodaj ogłoszenie
W rybnickim ośrodku zamiejscowym Sądu Okręgowego w Gliwicach wznowiony został proces Adriana P., który oskarżony jest o zabójstwo nastoletniej Alicji F. Do tej zbrodni doszło w lutym ubiegłego roku. I choć proces oskarżonego rozpoczął się już kilka miesięcy temu, to dopiero w piątek (dziś, 19 kwietnia) odbyła się druga rozprawa.
19.04.2019
0
Po reportażu Uwagi TVN w Żorach wrze. Sąsiedzi chorej psychicznie 60-latki mówią, że doszło tu do niebywałego skandalu. Policjanci i ratownicy medyczni wyprowadzili ją do karetki prawie nagą. Policja przekonuje, że starsza pani zrzucała z siebie wszystkie okrycia. Komendant jednostki polecił wszcząć postępowanie sprawdzające, czy zarzuty wobec funkcjonariuszy są zasadne.
17.04.2019
0
Piątka mężczyzn oskarżona o pobicie ze skutkiem śmiertelnym i zabójstwo Jacka Hrycia z Jastrzębia-Zdroju nie wyjdzie na wolność. W piątek sąd zdecydował o przedłużeniu aresztu tymczasowego w ich przypadku do 4 czerwca.
16.04.2019
0
31 lat temu usłyszała, że jej maleńka córeczka nie będzie mówić, widzieć, chodzić i na zawsze pozostanie roślinką. W piątek wzięła udział w otwarciu wystawy rysunków jej dziś dorosłej córki!
16.04.2019
0
Tak skandowali pracownicy jednostek samorządowych, którzy w czwartek (11 kwietnia) demonstrowali przed urzędem miasta. Przyszli z transparentami, trąbkami i bębnami domagać się podwyżki pensji. Delegacja protestujących wręczyła prezydentowi Piotrowi Kuczerze, który opuścił na moment sesję rady miasta, petycję w tej sprawie.
11.04.2019
1
Po Wielkim Poście wielkanocna uczta!
05.04.2012   Wodzisław Śląski, Region   Publicystyka z regionu   Wydanie: 2012/14 (2854)

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć baranka z ciasta drożdżowego w lukrze i z chorągiewką, na której widnieje krzyż jako symbol Zmartwychwstania – mówi Krzysztof Zielonka, nauczyciel przedmiotów gastronomicznych w ZSE w Wodzisławiu.

Poleca także kilka innych, wielkanocnych specjałów. Jeden z nich to babka drożdżowa z bakaliami pieczona w tradycyjnej formie z kominkiem w lukrze czekoladowym lub cytrynowym i posypana skórką pomarańczową. Wodzisławski nauczyciel piecze co roku kilka takich małych babek na świąteczne podarunki oraz na święconkę do koszyczka.
Z dzieciństwa zapamiętał przygotowania do świąt w Wielką Sobotę. Tego dnia wraz z rodzeństwem przygotowywał zajączki i jajka z masy marcepanowej. – Robiliśmy ją z zaparzonej mąki ziemniaczanej, aromatu migdałowego i dużej ilości cukru pudru. Jajka i zajączki dekorowaliśmy kolorowymi cukierkami i polewą lub kakao – wspomina pan Krzysztof.
Największą ucztą dla podniebienia jest oczywiście tradycyjne śniadanie wielkanocne. Oto menu: jaja gotowane, szynka wędzona (samodzielnie peklowana przez 3-4 dni i wędzona minimum 12 godzin w domowym wędzarniku na drewnie śliwkowym) baleron i boczek, gotowana biała kiełbasa z chrzanem, gotowane winerki cielęce, sos czosnkowy, sos szczypiorkowy, nowalijki (rzodkiewka, sałata, pomidor, szczypiorek), chleb, kawa rozpuszczalna parzona mlekiem lub zbożowa, pasta jajeczna oraz sos tatarski.
Na Wielkanoc Krzysztof Zielonka poleca także ciasta i ciasteczka, takie jak mazurek wielkanocny, ule z adwokatem dla dorosłych lub ule z kremem toffi dla dzieci, keks, strucla drożdżowa z marmoladą i bakaliami, sernik i obowiązkowo kołocz z serem, makiem oraz jabłkami.
– Natomiast świąteczny obiad powinien być tradycyjny, śląski, a więc rosół z makaronem i rolada wołowa, kluski z sosem, modro kapusta, może być także gęś lub kaczka oraz królik pieczony, buraczki z jabłkiem i czarne kluski – wymienia wodzisławski nauczyciel gastronomii.
W niektórych domach podaje się także połomski święcelnik (w innych miejscowościach nazywany też murzynem). Jest to ciasto drożdżowe z kiełbasą śląską w środku.

Czytaj także:
Dobre jak za starej Polski

Krzysztof Zielonka poleca
Wielkanocna pasta jajeczna (porcja na dwie osoby)
4 jajka, 50 g żółtego sera, 1 łyżka majonezu, pieprz, sól, szczypiorek.
Jajka ugotować, obrać i zmielić w całości. Dodać ser żółty, majonez, doprawić do smaku pieprzem i solą, wymieszać w zależności od upodobań ze szczypiorkiem. Prosta do zrobienia pasta doskonale nadaje się do pieczywa, a także do dekoracji na wielkanocnym stole.

Jajka w koszulkach z grzankami
Jajka każde z osobna wbić do kubeczka. Zagotować dużą ilość wody z octem i szczyptą soli (na litr wody 1 łyżka octu). Na gotującą się wodę wlewać pojedynczo jajka, poczekać, aż zetnie się białko, a żółtko pozostanie półpłynne. Podawać na grzankach udekorowane sosem czosnkowym, majonezem albo grillowanym bekonem.

(izis)
Dodaj komentarz

Komentarze

* - pole wymagane

Brak komentarzy
Czytaj także
pokaż więcej
e KULTURA
Rybnik. Miasto z ikrą
Możesz ten artykuł oznaczyć jako przeczytany
Praca w Niemczech
Tresna
Nasza sonda
Czy korzystasz z nowego parkingu wielopoziomowego w Rybniku?




26896,47476,47467,47456,47455,47435,47477,47475,47474,47473,47472,47471,47470,47469,47468,47461,47466,47465,47464,47462,47460,47459,47458,47453,47457,47454,47451,47450,47449,47447,47446,47420,47419,47407,47316,47315,47421,47366,47342,47304,47283,47422,47367,47343,47305,47285,44450,44340,44173,43982,43745,41464,41185,41139,41093,40871,46258,46120,46045,46031,46034