Ostoja - Domki nad morzem
ładowanie...

22 maja 2017

Imieniny:

ładowanie...

złóż życzenia

Znak zodiaku: Byk
sprawdź horoskop

Ogłoszenia:
  1. Motoryzacja
  2. Nieruchomości
  3. Lokale
  4. Mieszkania
  5. Handel
  6. Usługi
  7. Finanse
  8. Zdrowie i Uroda
  9. Praca
  10. Szukam pracy
  11. Zwierzęta
  12. Podaruję
  13. Różne
  14. Dodaj ogłoszenie
Na teren kampusu i do ZUS przyszły setki osób. Jutro kolejna odsłona akcji. Tym razem w Puls-Medzie przy ulicy Grynwaldzkiej.
22.05.2017
0
Dziś wszystkie linie autobusowe powinny być już obsłużone zgodnie z obowiązującym rozkładem jazdy. Czy tak będzie? Miejmy nadzieję.
22.05.2017
0
Policjanci z Żor wspólnie z kolegami z komendy wojewódzkiej w Katowicach zlikwidowali uprawę, gdzie rosło 250 krzewów konopi. Zabezpieczono także 22 lg marihuany i sprzęt do jej wytwarzania.
22.05.2017
0
To, co kiedyś było niemożliwe, dzisiaj powoli staje się faktem: dzieci uczą się pisać po śląsku
20.05.2017
2
Na bramie wisi tabliczka z informacją, że zamknięte do odwołania. Firma prowadząca ośrodek napisała na portalu społecznościowym, że problemem jest osoba prezydenta.
19.05.2017
1
Noc muzeów ściągnęła do Muzeum Miejskiego w Żorach tłumy. Tym razem można było wziąć udział w warsztatach poświęconych dawnym wydawnictwom, sposobom powstawania i ilustrowania książek. Był też wykład o historii 500 lat reformacji i wiele innych atrakcji
22.05.2017
0
Piekarnia w śląskich barwach
25.04.2017   Region   Encyklopedia Rzeczy Śląskich  

Przemysław Podpłoński oraz pracujące w sklepie panie Aldona i Danka.

Rychtig Ślunsko Baksztuba - to nowa nazwa prowadzonej od trzech pokoleń piekarni przy rynku w Czerwionce. Wkrótce podobna ruszy w Rybniku.

Tradycyjna, śląska piekarnia-cukiernia została otwarta pod nowym szyldem tuż przed świętami i do razu wzbudziła spore zainteresowanie. Skąd pomysł na śląską nazwę?
- Postanowiliśmy zrobić w naszym sklepie "śląskie rewolucje". Zmieniliśmy ofertę na śląskie produkty tradycyjne, dostępne tylko u nas - mówi Przemysław Podpłoński, pomysłodawca i współwłaściciel rodzinnej piekarni.

Dodaje, że długo szukał śląskiego odpowiednika dla słowa piekarnia, aż wreszcie znalazł takie, które już praktycznie wyszło z użycia - baksztuba. - Uznaliśmy, że będzie intrygujące i przywołujące tradycję śląskiej godki - mówi. Z dnia na dzień sklep przy czerwieńskim rynku zmienił się nie do poznania. Dziś można w nim poczuć klimat dawnego Śląska. Tworzą go stare fotografie z gminy Czerwionka-Leszczyny, stylowe meble i wreszcie regionalne produkty, m.in. tradycyjne ciasta, maszkety oraz tradycyjne domowe przetwory owocowe, syropy i soki

- To niezwykle sympatyczna piekarnia, z sielsko-śląskim wystrojem, miłą obsługą, bogatym asortymentem i cudownym zapachem wypiekanego na miejscu pieczywa. Polecamy też galerię archiwalnych zdjęć z naszej miejscowości, umieszczonych na ścianie piekarni. Cieszy nas każde miejsce, które odwołuje się do tradycji i pomaga nam w promocji naszych familoków - czytamy na oficjalnym profilu urzędu miasta.


Regionalne produkty zdecydowanie przypadły do gustu mieszkańcom, którzy nie szczędzą pochwał w komentarzach na portalu społecznościowym. Wracają wspomnieniami do dzieciństwa, aż łezka kręci się w oku. Przemysław Podpłoński podkreśla, że "śląskie rewolucje" to efekt jego poszukiwań - przez kilka ostatnich miesięcy głębiej zainteresował się Śląskiem .
- Zdecydowanie czuję głębokie więzi z naszym regionem i można powiedzieć, że jestem dumnym Ślązakiem. Dla mnie oznacza to pamięć o tradycjach rodzinnych związanych z regionem, utożsamianie się z nimi i ludźmi żyjącymi na tym pięknym kawałku Ziemi - podkreśla. Dodaje, że od 4 maja podobny punkt, gdzie będzie można poczuć ten sam klimat i poznać smaki Śląska, rusza w Rybniku, przy ulicy Podmiejskiej 39.

(izis)
Dodaj komentarz

Komentarze

* - pole wymagane

Łukasz Kohut 2017-04-27 17:55:21
Powodzenia!
No i piyknie. Na pewno się u Was wkrótce pojawię nie tylko z aparatem, ale i taszą na maszkiety :)
Maruda 2017-04-27 15:52:23
Sztuczny Ślonsk
Pierona ,kaj to je po naszymu jak tam som lizaki a niy lizoki.Wszystko to je bardzo sztuczne.Jakoś trza ludzi zwobić ale to ni mo rąk ani nog.
Anna Guzior-Rutyna 2017-04-27 13:50:35
Baksztuba
Gratuluje pomysłu.Odwiedziłam i polecam ! Smaczny,ciepły chleb,zdrowe soki.
2kilo 2017-04-27 13:03:43
do wets
powietrze jest syfiaste bo leci do nas z Rybnika...
Ziga 2017-04-27 12:48:44
Backstuba
Ślönzoki,nauczcie sie rychtyk pisać po tym ślönsku bo walicie byki.
Mirek Machla 2017-04-26 14:36:57
BAKSZTUBA
No całkym fajno ta nowo odsłona staryj piekarni.Podobo sie chyba wszystkim.I powodzonka dalij życza.
wets 2017-04-26 14:10:28
super
czerwionka to tam gdzie takie syfiaste powietrze jest?? ta koksownia trucicel prl-owski
Czytaj także
pokaż więcej
e KULTURA
Rybnik. Miasto z ikrą
Możesz ten artykuł oznaczyć jako przeczytany
Praca w Niemczech
Tresna
Nasza sonda
Czy kierowcy Transgóru wybrali dobrą formę walki o podwyżki?



43054,43282,43276,43274,43270,43266,43281,43284,43280,43279,43278,43277,43275,43273,43272,43271,43269,43268,43267,43265,43264,43263,43262,43261,43260,43248,43259,43258,43256,43255,43254,43251,43250,43249,43227,43189,43222,43165,43108,43050,43004,43223,43167,43121,43051,43011,43122,43090,43009,42902,42830,41464,41185,41139,41093,40871,43224,43168,43123,43065,43022,35489,35311,35310,30320,28101