Medhouse 6.09.2017-30.06.2018
Tresna - jesienny wypoczynek
ładowanie...

23 września 2017

Imieniny:

ładowanie...

złóż życzenia

Znak zodiaku: Waga
sprawdź horoskop

Ogłoszenia:
  1. Motoryzacja
  2. Nieruchomości
  3. Lokale
  4. Mieszkania
  5. Handel
  6. Usługi
  7. Finanse
  8. Zdrowie i Uroda
  9. Nauka
  10. Praca
  11. Różne
  12. Dodaj ogłoszenie
Czy na terenie Czuchowa powstanie instalacja do przetwarzania odpadów niebezpiecznych? Mieszkańcy mówią nie i już zbierają podpisy pod petycja. Urząd miasta ich popiera.
22.09.2017
0
Dzięki kryminalnym na rynek nie trafiło 3,2 tysiąca porcji odurzających substancji, zatrzymano dwóch rybniczan w wieku 36 i 41 lat. Jeden z nich dopalaczowy biznes miał w mieszkaniu w Pszowie.
21.09.2017
0
W Czernicy, na wzgórzu nieopodal Zameczku, powstaje obserwatorium astronomiczne, jakiego nie ma nigdzie w Polsce , a może i na świecie!
21.09.2017
0
Potężna eksplozja wstrząsnęła osiedlem Sikorskiego. Sprawcy wysadzili bankomat, ale nie dali rady zabrać kasetki z pieniędzmi. Poszukuje ich policja.
20.09.2017
0
Prezydent Rybnika wyjaśnia, dlaczego miasto nie składało wniosków o unijne dotacje na rozbudowę sieci ciepłowniczej. To riposta na odpowiedź, jakiej w Sejmie posłowi Sitarskiemu udzielił wiceminister energii.
20.09.2017
3
W sobotę, 23 września, na terenie Grzybówki i golejowskich lasów odbędą się mistrzostwa Śląska w grzybobraniu.
22.09.2017
0
Piekarnia w śląskich barwach
25.04.2017   Region   Encyklopedia Rzeczy Śląskich  

Przemysław Podpłoński oraz pracujące w sklepie panie Aldona i Danka.

Rychtig Ślunsko Baksztuba - to nowa nazwa prowadzonej od trzech pokoleń piekarni przy rynku w Czerwionce. Wkrótce podobna ruszy w Rybniku.

Tradycyjna, śląska piekarnia-cukiernia została otwarta pod nowym szyldem tuż przed świętami i do razu wzbudziła spore zainteresowanie. Skąd pomysł na śląską nazwę?
- Postanowiliśmy zrobić w naszym sklepie "śląskie rewolucje". Zmieniliśmy ofertę na śląskie produkty tradycyjne, dostępne tylko u nas - mówi Przemysław Podpłoński, pomysłodawca i współwłaściciel rodzinnej piekarni.

Dodaje, że długo szukał śląskiego odpowiednika dla słowa piekarnia, aż wreszcie znalazł takie, które już praktycznie wyszło z użycia - baksztuba. - Uznaliśmy, że będzie intrygujące i przywołujące tradycję śląskiej godki - mówi. Z dnia na dzień sklep przy czerwieńskim rynku zmienił się nie do poznania. Dziś można w nim poczuć klimat dawnego Śląska. Tworzą go stare fotografie z gminy Czerwionka-Leszczyny, stylowe meble i wreszcie regionalne produkty, m.in. tradycyjne ciasta, maszkety oraz tradycyjne domowe przetwory owocowe, syropy i soki

- To niezwykle sympatyczna piekarnia, z sielsko-śląskim wystrojem, miłą obsługą, bogatym asortymentem i cudownym zapachem wypiekanego na miejscu pieczywa. Polecamy też galerię archiwalnych zdjęć z naszej miejscowości, umieszczonych na ścianie piekarni. Cieszy nas każde miejsce, które odwołuje się do tradycji i pomaga nam w promocji naszych familoków - czytamy na oficjalnym profilu urzędu miasta.


Regionalne produkty zdecydowanie przypadły do gustu mieszkańcom, którzy nie szczędzą pochwał w komentarzach na portalu społecznościowym. Wracają wspomnieniami do dzieciństwa, aż łezka kręci się w oku. Przemysław Podpłoński podkreśla, że "śląskie rewolucje" to efekt jego poszukiwań - przez kilka ostatnich miesięcy głębiej zainteresował się Śląskiem .
- Zdecydowanie czuję głębokie więzi z naszym regionem i można powiedzieć, że jestem dumnym Ślązakiem. Dla mnie oznacza to pamięć o tradycjach rodzinnych związanych z regionem, utożsamianie się z nimi i ludźmi żyjącymi na tym pięknym kawałku Ziemi - podkreśla. Dodaje, że od 4 maja podobny punkt, gdzie będzie można poczuć ten sam klimat i poznać smaki Śląska, rusza w Rybniku, przy ulicy Podmiejskiej 39.

(izis)
Dodaj komentarz

Komentarze

* - pole wymagane

Łukasz Kohut 2017-04-27 17:55:21
Powodzenia!
No i piyknie. Na pewno się u Was wkrótce pojawię nie tylko z aparatem, ale i taszą na maszkiety :)
Maruda 2017-04-27 15:52:23
Sztuczny Ślonsk
Pierona ,kaj to je po naszymu jak tam som lizaki a niy lizoki.Wszystko to je bardzo sztuczne.Jakoś trza ludzi zwobić ale to ni mo rąk ani nog.
Anna Guzior-Rutyna 2017-04-27 13:50:35
Baksztuba
Gratuluje pomysłu.Odwiedziłam i polecam ! Smaczny,ciepły chleb,zdrowe soki.
2kilo 2017-04-27 13:03:43
do wets
powietrze jest syfiaste bo leci do nas z Rybnika...
Ziga 2017-04-27 12:48:44
Backstuba
Ślönzoki,nauczcie sie rychtyk pisać po tym ślönsku bo walicie byki.
Mirek Machla 2017-04-26 14:36:57
BAKSZTUBA
No całkym fajno ta nowo odsłona staryj piekarni.Podobo sie chyba wszystkim.I powodzonka dalij życza.
wets 2017-04-26 14:10:28
super
czerwionka to tam gdzie takie syfiaste powietrze jest?? ta koksownia trucicel prl-owski
Czytaj także
pokaż więcej
e KULTURA
Rybnik. Miasto z ikrą
Możesz ten artykuł oznaczyć jako przeczytany
Praca w Niemczech
Tresna
Nasza sonda
Czy rząd Polski powinien podnosić sprawę reparacji?




43054,44297,44299,44293,44291,44290,44302,44300,44298,44296,44295,44289,44288,44287,44286,44282,44281,44279,44278,44277,44275,44274,44273,44272,44271,44270,44269,44268,44267,44266,44265,44301,44294,44280,44244,44225,44221,44170,44124,44065,44018,44223,44171,44125,44060,44020,44173,43982,43745,43677,43611,41464,41185,41139,41093,40871,44224,44172,44126,44068,44019,35489,35311,35310,30320,28101