Medhouse 6.09.2017-30.06.2018
Tresna - jesienny wypoczynek
Eko Okna
ładowanie...

17 grudnia 2017

Imieniny:

ładowanie...

złóż życzenia

Znak zodiaku: Strzelec
sprawdź horoskop

Ogłoszenia:
  1. Motoryzacja
  2. Nieruchomości
  3. Lokale
  4. Mieszkania
  5. Handel
  6. Usługi
  7. Finanse
  8. Zdrowie i Uroda
  9. Praca
  10. Różne
  11. Dodaj ogłoszenie
16.12.2017
0
Dzięki wzorowej postawie mieszkańca Jastrzębia, policjanci zatrzymali nietrzeźwą kierującą suzuki.
14.12.2017
0
Władze rozważały wprowadzenie go już w sierpniu 1980 roku. Do końca grudnia na listach osób przewidzianych do internowania na terenie całej Polski znalazło się 12 901 osób.
13.12.2017
1
Nakaz natychmiastowego opuszczenia mieszkania, zakaz zbliżania się do żony i dzieci, a także kontaktowania się z nimi to środki jakie zastosował prokurator wobec 42-latka z Żor, który od dwóch lat znęcał się nad najbliższymi.
13.12.2017
0
Robert R., były szkoleniowiec i wiceprezes klubu sportowego Judo Koka w Jastrzębiu-Zdroju, usłyszał dziś wyrok. Sąd okręgowy skazał go na 6 lat więzienia i na 7 lat zakazał mu pracy z młodzieżą.
08.12.2017
0
W niedzielę (17 grudnia) podczas Rybnickiego Bożego Narodzenia i Kolędowania od godziny 16.30 będą rozdawane koperty życia i paszporty seniora.
16.12.2017
0
Czerwionka-Leszczyny: Śląskie smaki na bis
05.10.2017   Rybnik, Region   Aktualności   Wydanie: 2017/40 (3138)

Książka cieszyła się takim zainteresowaniem, że powstała druga częśćPrzepisy na śledziową sałatkę, krasno dorta czy zista zebra oraz inne przysmaki można znaleźć w drugiej części książki kucharskiej "Po noszymu, czyli po ślonsku".

Wiele jest sposobów na poznanie krajów, regionów, ciekawych miejsc, ludzi i ich tradycji oraz obyczajów. Coraz częściej poznajemy je za pośrednictwem zwyczajów kulinarnych – takimi oto słowami rozpoczyna się druga część jedynej w swoim rodzaju książki kucharskiej. Jej pierwsza część została wydana w ubiegłym roku w nakładzie 2 tysięcy egzemplarzy i rozeszła się jak przysłowiowe świeże bułeczki. Zainteresowanie publikacją było tak wielkie, że jej twórcy postanowili przygotować drugą jej część.

– Do końca czerwca każdy z mieszkańców mógł zgłosić swój przepis na dowolną potrawę. Ostatecznie do książki trafiły 23 przepisy. Podzielono je na przystawki, sałatki, zupy, dania główne, desery i przetwory, czyli ze względu na rodzaj. Wśród nich znalazły się m.in. przepisy na rybę w zalewie, galaretę z nóżek, sałatkę na ciepło z kalarepy, zupę z zielonych ogórków, ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką czy krem śliwkowy – informuje Hanna Piórecka-Nowak, rzecznik prasowa Urzędu Gminy i Miasta w Czerwionce-Leszczynach.

W skład komisji, która zajęła się przepisami, weszli przedstawiciele Stowarzyszenia Pomocy Feniks oraz restauracji działających na terenie gminy: Biały Dom, Capitol, Kibic i Arkadia. Warto wspomnieć, że wszystkie przepisy zawarte w książce zapisane są w podwójnej wersji językowej – zarówno po śląsku, jak i w literackiej polszczyźnie.

Druga część książki "Po noszymu, czyli po ślonsku 2", podobnie jak pierwsza, dostępna jest bezpłatnie. Można ją odebrać w bibliotece, Centrum Informacji Turystycznej oraz Centrum Kulturalno-Edukacyjnym w Czerwionce-Leszczynach. Dodajmy, że projekt "Po noszymu, czyli po ślonsku" realizuje Stowarzyszenie Pomocy Feniks we współpracy z Ośrodkiem Pomocy Społecznej w Czerwionce-Leszczynach. Przedsięwzięcie finansowo wspiera urząd miasto.

Iza Salamon
Dodaj komentarz

Komentarze

* - pole wymagane

Brak komentarzy
Czytaj także
pokaż więcej
e KULTURA
Rybnik. Miasto z ikrą
Możesz ten artykuł oznaczyć jako przeczytany
Tresna
LEON
Nasza sonda
W tym roku choinka w Twoim domu będzie:




Praca w Niemczech
44414,44948,44929,44924,44913,44885,44947,44946,44945,44944,44943,44942,44941,44940,44939,44938,44937,44936,44935,44934,44933,44932,44931,44930,44928,44927,44926,44925,44922,44921,44920,44912,44911,44910,44901,44900,44918,44877,44821,44773,44733,44878,44822,44775,44736,44735,44450,44340,44173,43982,43745,41464,41185,41139,41093,40871,44529,44441,44407,44342,44279,35489,35311,35310,30320,28101