Medhouse 6.09.2017-30.06.2018
Tresna - jesienny wypoczynek
ładowanie...

20 października 2017

Imieniny:

ładowanie...

złóż życzenia

Znak zodiaku: Waga
sprawdź horoskop

Ogłoszenia:
  1. Motoryzacja
  2. Nieruchomości
  3. Lokale
  4. Mieszkania
  5. Handel
  6. Usługi
  7. Finanse
  8. Zdrowie i Uroda
  9. Nauka
  10. Praca
  11. Szukam pracy
  12. Podaruję
  13. Różne
  14. Dodaj ogłoszenie
Ciało 59-letniego mieszkańca Suszca leżało w głębokim zbiorniku na kruszywo na terenie kopalni Krupiński. Na miejscu pracuje prokurator.
19.10.2017
0
Taką co najmniej w sumie kwotę wyłudził od starszych osób 30-letni rencista z Wodzisławia. Pokrzywdzonych może być dużo więcej.
19.10.2017
0
Policjanci z Wodzisławia odnaleźli 38-letniego desperata, który próbował się powiesić. Wysłał do żony pożegnalnego sms-a.
19.10.2017
0
19.10.2017
0
30 lipca 1913 roku w więzieniu we Frankfurcie nad Odrą powieszono jednego z najgroźniejszych przestępców z początków XX wieku – Augusta Sternickela, zwanego postrachem Prus.
11.10.2017
1
Na przełomie października i listopada ruszą prace przy budowie tężni solankowej w dzielnicy Paruszowiec-Piaski. Ze zdrowotnych właściwości solankowych inhalacji będzie można korzystać w Rybniku wiosną przyszłego roku!
19.10.2017
0
Czerwionka-Leszczyny: Śląskie smaki na bis
05.10.2017   Rybnik, Region   Aktualności   Wydanie: 2017/40 (3138)

Książka cieszyła się takim zainteresowaniem, że powstała druga częśćPrzepisy na śledziową sałatkę, krasno dorta czy zista zebra oraz inne przysmaki można znaleźć w drugiej części książki kucharskiej "Po noszymu, czyli po ślonsku".

Wiele jest sposobów na poznanie krajów, regionów, ciekawych miejsc, ludzi i ich tradycji oraz obyczajów. Coraz częściej poznajemy je za pośrednictwem zwyczajów kulinarnych – takimi oto słowami rozpoczyna się druga część jedynej w swoim rodzaju książki kucharskiej. Jej pierwsza część została wydana w ubiegłym roku w nakładzie 2 tysięcy egzemplarzy i rozeszła się jak przysłowiowe świeże bułeczki. Zainteresowanie publikacją było tak wielkie, że jej twórcy postanowili przygotować drugą jej część.

– Do końca czerwca każdy z mieszkańców mógł zgłosić swój przepis na dowolną potrawę. Ostatecznie do książki trafiły 23 przepisy. Podzielono je na przystawki, sałatki, zupy, dania główne, desery i przetwory, czyli ze względu na rodzaj. Wśród nich znalazły się m.in. przepisy na rybę w zalewie, galaretę z nóżek, sałatkę na ciepło z kalarepy, zupę z zielonych ogórków, ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką czy krem śliwkowy – informuje Hanna Piórecka-Nowak, rzecznik prasowa Urzędu Gminy i Miasta w Czerwionce-Leszczynach.

W skład komisji, która zajęła się przepisami, weszli przedstawiciele Stowarzyszenia Pomocy Feniks oraz restauracji działających na terenie gminy: Biały Dom, Capitol, Kibic i Arkadia. Warto wspomnieć, że wszystkie przepisy zawarte w książce zapisane są w podwójnej wersji językowej – zarówno po śląsku, jak i w literackiej polszczyźnie.

Druga część książki "Po noszymu, czyli po ślonsku 2", podobnie jak pierwsza, dostępna jest bezpłatnie. Można ją odebrać w bibliotece, Centrum Informacji Turystycznej oraz Centrum Kulturalno-Edukacyjnym w Czerwionce-Leszczynach. Dodajmy, że projekt "Po noszymu, czyli po ślonsku" realizuje Stowarzyszenie Pomocy Feniks we współpracy z Ośrodkiem Pomocy Społecznej w Czerwionce-Leszczynach. Przedsięwzięcie finansowo wspiera urząd miasto.

Iza Salamon, (izis)
Dodaj komentarz

Komentarze

* - pole wymagane

Brak komentarzy
Czytaj także
pokaż więcej
e KULTURA
Rybnik. Miasto z ikrą
Możesz ten artykuł oznaczyć jako przeczytany
Tresna
Nasza sonda
Czy kontrapas dla rowerzystów na ul. Chrobrego to dobry pomysł?



Praca w Niemczech
44414,44519,44515,44511,44508,44443,44517,44518,44516,44514,44513,44512,44510,44507,44506,44505,44503,44502,44501,44500,44499,44498,44497,44495,44493,44492,44491,44489,44487,44486,44485,44504,44494,44496,44451,44447,44440,44397,44339,44277,44221,44442,44403,44341,44278,44223,44450,44340,44173,43982,43745,41464,41185,41139,41093,40871,44441,44407,44342,44279,44224,35489,35311,35310,30320,28101