Kacper Luleczko i Klaudia Kiełkowska z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu na najwyższym stopniu podium / Starostwo Wodzisław
Kacper Luleczko i Klaudia Kiełkowska z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu na najwyższym stopniu podium / Starostwo Wodzisław

To Klaudia Kiełkowska i Kacper Luleczko z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu. Wygrali Kulinarny Puchar Śląska placówek gastronomicznych. Zmagania zorganizowano w katowickim w Międzynarodowym Centrum Kongresowym.

Uczniowie Zespołu Szkół Ekonomicznych wygrali ogólnopolski 4. Kulinarny Puchar Śląska szkół gastronomicznych. To jeden z najważniejszych konkursów tego typu dla młodych adeptów zawodu w kraju.

W eliminacjach wystąpiły dwie ekipy: Patrycja Mandera i Łukasz Skowron oraz Klaudia Kiełkowska i Kacper Luleczko. Do mocno obsadzonego finału w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach dostali się Klaudia z Kacprem, których do konkursu przygotowała nauczycielka przedmiotów gastronomicznych Judyta Lamża. Oprócz nich zaproszenie do decydujących zmagań otrzymało jeszcze 11. ekip reprezentujących szkoły gastronomiczne m.in. z: Bielska-Białej, Bytomia, Chorzowa, Iwonicza-Zdroju, Kędzierzyna-Koźla, Łodzi, Rzeszowa, Sosnowca, Tychów, Zawiercia i Żywca.

-W finale każda drużyna dysponowała jednakowymi stanowiskami konkursowymi, zapleczem kuchennym, spiżarnią oraz skrzyniami, w których znajdował się obowiązkowy składnik do wykorzystania w daniu głównym. W magazynie można było też znaleźć produkty spożywcze nawiązujące do tradycji kuchni śląskiej oraz surowce sezonowe – wymienia Wojciech Raczkowski z powiatowego wydziału promocji, kultury i sportu.
Każdy zespół miał za zadanie przygotować siedem porcji dania głównego i zaserwować je na konkursowych talerzach. Następnie kapitan prezentował potrawy jury. Na ich przygotowanie uczniowie mieli 90 minut. Asystenci techniczni odpowiadali za wydawanie produktów ze spiżarni, nadzór nad wykorzystaniem surowców, kontrolowanie czasu oraz pomoc w obsłudze sprzętu. Z kolei jury, składające się z profesjonalnych szefów kuchni oceniało pracę na stanowisku i dania konkursowe.

Klaudia z Kacprem przygotowali roladki z kurczaka z wątróbką drobiową i żurawiną, pulpety w ziołowej kruszonce aromatyzowane kminkiem, czerwone marchewki, glazurowane w miodzie gryczanym warzywa korzeniowe oraz purée z kiszonej czerwonej kapusty z borowikami i suszoną śliwką. Na talerzach znalazła się też prażona kasza gryczana wraz z sosem śmietanowym, dekoracja w postaci tiulu i ziół. Nasza drużyna poradziła sobie tak dobrze, że zakończyła pracę 15 minut przed czasem.

Plejada znakomitych polskich szefów kuchni oceniała każdy element aktywności konkursowiczów: od przygotowania stanowiska pracy poprzez komunikację, podział obowiązków, technikę pracy, na smaku i prezentacji dania kończąc. Opis przed komisją potrawy pozostawiono Klaudii, która po śląsku obrazowo i rzeczowo zaprezentowała to, co znalazło się na talerzach. Pokaz wzbudził aplauz jednych, a uśmiech na twarzy innych kucharzy, głównie tych, nie znających dialektu.
Kacper Luleczko i Klaudia Kiełkowska zajęli pierwsze miejsce! Duet z Ekonomika został doceniony za stronę techniczną, przygotowanie miejsca pracy, porządek i doskonałą komunikację.

Również potrwa była dobrze przemyślana, a na wysoki wynik ich pracy złożyły się też różnorodność technik kulinarnych, smak i dobór surowców. Nasi reprezentanci otrzymali kryształową statuetkę, całą gamę bardzo wartościowych oraz nagrody dla siebie i dla szkoły.

Galeria

Image alt Image alt
1

Komentarze

  • ciekawy ? 17 marca 2018 19:12....Nasi reprezentanci otrzymali kryształową statuetkę, całą gamę bardzo wartościowych (???) oraz nagrody dla siebie i dla szkoły.....

Dodaj komentarz