GumiSil
Medhouse 6.09.2017-30.06.2018
Ostoja - Domki nad morzem
Medhouse 6.09.2017-30.06.2018
Ostoja - Domki nad morzem

26 marca 2019

Imieniny:

ładowanie...

złóż życzenia

Znak zodiaku: Baran
sprawdź horoskop

Ogłoszenia:
  1. Motoryzacja
  2. Nieruchomości
  3. Mieszkania
  4. Handel
  5. Usługi
  6. Finanse
  7. Zdrowie i Uroda
  8. Praca
  9. Różne
  10. Dodaj ogłoszenie
Będzie zwolnienie z podatku od nieruchomości w zamian za zastosowanie na terenie swojej posesji ekologicznego źródła ciepła. Uchwałę w tej sprawie na ostatnie sesji rady miasta podjęli rybniccy radni. Według szacunkowych wyliczeń budżet miasta może się z tego tytułu uszczuplić o ok. 300-400 tysięcy złotych rocznie.
22.03.2019
3
Przed uczniami gimnazjów i podstawówek wybór szkoły!
21.03.2019
0
Przed tygodniem w jednym z domów w Bełku wybuchł gaz. Ranny został 16-letni chłopiec. Dziś już niestety wiadomo, że nastolatka nie udało się uratować. Zmarł w niedzielę w katowickim szpitalu.
12.03.2019
0
Na terenie ośrodka w Rybniku-Kamieniu jeszcze w tym roku będzie można się kąpać. Powstanie tam staw kąpielowy, podobny do tego, który funkcjonuje na terenie zbiornika Pniowiec
11.03.2019
0
Są zarzuty dla lekarza karetki pogotowia, który zignorował stan 13-letniego Pawła Reka z Rybnika. Mężczyzna usłyszał zarzut narażenia na bezpośrednie niebezpieczeństwo utraty życia lub ciężkiego uszczerbku na zdrowiu.
06.03.2019
0
Policjanci zatrzymali kompletnie pijaną matkę, która opiekowała się trójką swoich dzieci.
26.03.2019
0
Połomia już upiekła święcelniki! (ZDJĘCIA)
18.03.2018   Region   Aktualności  

Uczestnicy warsztatów

Tradycja pieczenia święcelników sięga w Połomi XII wieku. Mieszkańcy nie wyobrażają sobie wielkanocnego śniadania bez tego rarytasu.

Wielkanoc coraz bliżej, z tej okazji w Gminnym Ośrodku Kultury w Połomi odbyły się warsztaty pieczenia połomskiego święcelnika, czyli ciasta drożdżowego z nadzieniem z wędlin.

Święcelniki pod bacznym okiem sołtys Magdaleny Herman i pań z rady sołeckiej w Połomi przygotowali uczniowie z Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Połomi wraz z wójtem gminy oraz dyrektorem Gminnego Ośrodka Sportu.

Tradycja pieczenia święcelników sięga w Połomi XII wieku. Mieszkańcy nie wyobrażają sobie wielkanocnego śniadania bez tego rarytasu.

Święcelnik to ciasto półsłodkie, drożdżowe, faszerowane wędlinami, najlepiej własnego wyrobu, takimi jak boczek, wędzonka i kiełbasa. A robi się go dosyć prosto. Potrzeba kilograma mąki pszennej, 4 jajek, 10 dag drożdży, pół litra mleka, 10 dag cukru, szczypty soli i 20 dag masła lub margaryna. Na farsz przyda się pokrojona kiełbasa, boczek wędzony, baleron i szynka.

Po przygotowaniu i wyrośnięciu ciasta drożdżowego dzielimy je na dwie części, jedną wałkujemy na grubość ok. 1-1,5 cm, na środek kładziemy przygotowane wędliny i zawijamy w roladę. Tak zwinięte ciasto wkładamy do wysmarowanej tłuszczem formy, zaś górną powierzchnię ciasta smarujemy roztrzepanym jajem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (220 stopni C) i pieczemy ok. 45 minut. Podajemy dobrze wystudzone.

Źródło: UG Mszana

ADR
19
zdjęć
Dodaj komentarz

Komentarze

* - pole wymagane

Brak komentarzy
Czytaj także
pokaż więcej
Rybnik. Miasto z ikrą
e KULTURA
Możesz ten artykuł oznaczyć jako przeczytany
Praca w Niemczech
Tresna
Nasza sonda
Czy korzystasz z nowego parkingu wielopoziomowego w Rybniku?




45483,47318,47314,47279,47274,47258,47338,47337,47336,47335,47334,47333,47332,47330,47329,47327,47326,47281,47324,47331,47323,47322,47321,47320,47319,47317,47325,47316,47315,47313,47312,47298,47257,47256,47202,47201,47304,47283,47251,47214,47180,47305,47285,47250,47215,47181,44450,44340,44173,43982,43745,41464,41185,41139,41093,40871,46258,46120,46045,46031,46034