Eko-Okna 2
Medhouse 6.09.2017-30.06.2018
Ostoja - Domki nad morzem
Eko-Okna

19 kwietnia 2018

Imieniny:

ładowanie...

złóż życzenia

Znak zodiaku: Baran
sprawdź horoskop

Ogłoszenia:
  1. Motoryzacja
  2. Nieruchomości
  3. Lokale
  4. Mieszkania
  5. Handel
  6. Usługi
  7. Finanse
  8. Praca
  9. Dodaj ogłoszenie
Dziś nad ranem na autostradzie A1 w rejonie Żor doszło do wypadku. Droga była zablokowana, trwa już przywracanie ruchu
18.04.2018
1
Wczoraj na skrzyżowaniu ulicy Rybnickiej z Letnią doszło do groźnego zdarzenia drogowego. Jedno z aut zostało dosłownie zmiażdżone przez dwa inne pojazdy.
12.04.2018
0
Podczas demontażu obudowy w Ruchu Rydułtowy Kopalni Węgla Kamiennego ROW zginął 38-letni górnik. Został przysypany częścią stropu. Do tragedii doszło na głębokości 713 metrów.
11.04.2018
1
Sąd Rejonowy w Gliwicach zajmie się sprawą rozwiązania Stowarzyszenia Duma i Nowoczesność z siedzibą w Wodzisławiu.
11.04.2018
0
Sztuka inspirowana jest życiem, a życie inspiruje sztuka. Trudno od tego uciec. Fundacja chce się włączyć w to, co w życiu ważne – powiedział Jan Makowski, prezes Fundacji PGE Energia Ciepła, otwierając pierwszą edycję Festiwalu Sztuk Pięknych
19.04.2018
0
Blisko sto osób stanęło w sobotę na starcie Międzynarodowego Marszu Nordic Walking w Jejkowicach.
19.04.2018
0
Połomia już upiekła święcelniki! (ZDJĘCIA)
18.03.2018   Region   Aktualności  

Uczestnicy warsztatów

Tradycja pieczenia święcelników sięga w Połomi XII wieku. Mieszkańcy nie wyobrażają sobie wielkanocnego śniadania bez tego rarytasu.

Wielkanoc coraz bliżej, z tej okazji w Gminnym Ośrodku Kultury w Połomi odbyły się warsztaty pieczenia połomskiego święcelnika, czyli ciasta drożdżowego z nadzieniem z wędlin.

Święcelniki pod bacznym okiem sołtys Magdaleny Herman i pań z rady sołeckiej w Połomi przygotowali uczniowie z Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Połomi wraz z wójtem gminy oraz dyrektorem Gminnego Ośrodka Sportu.

Tradycja pieczenia święcelników sięga w Połomi XII wieku. Mieszkańcy nie wyobrażają sobie wielkanocnego śniadania bez tego rarytasu.

Święcelnik to ciasto półsłodkie, drożdżowe, faszerowane wędlinami, najlepiej własnego wyrobu, takimi jak boczek, wędzonka i kiełbasa. A robi się go dosyć prosto. Potrzeba kilograma mąki pszennej, 4 jajek, 10 dag drożdży, pół litra mleka, 10 dag cukru, szczypty soli i 20 dag masła lub margaryna. Na farsz przyda się pokrojona kiełbasa, boczek wędzony, baleron i szynka.

Po przygotowaniu i wyrośnięciu ciasta drożdżowego dzielimy je na dwie części, jedną wałkujemy na grubość ok. 1-1,5 cm, na środek kładziemy przygotowane wędliny i zawijamy w roladę. Tak zwinięte ciasto wkładamy do wysmarowanej tłuszczem formy, zaś górną powierzchnię ciasta smarujemy roztrzepanym jajem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (220 stopni C) i pieczemy ok. 45 minut. Podajemy dobrze wystudzone.

Źródło: UG Mszana

ADR
Dodaj komentarz

Komentarze

* - pole wymagane

Brak komentarzy
Czytaj także
pokaż więcej
e KULTURA
Rybnik. Miasto z ikrą
Możesz ten artykuł oznaczyć jako przeczytany
Praca w Niemczech
Tresna
Nasza sonda
Kto ma rację w sporze lekarzy z ministrem zdrowia?



45483,45632,45602,45598,45593,45646,45644,45649,45648,45647,45643,45642,45641,45640,45639,45638,45637,45635,45634,45548,45631,45630,45629,45577,45628,45627,45626,45625,45624,45623,45622,45604,45601,45588,45539,45538,45600,45576,45533,45507,45462,45599,45575,45534,45508,45463,44450,44340,44173,43982,43745,41464,41185,41139,41093,40871,44529,44441,44407,44342,44279,35489,35311,35310,30320,28101