Aż tyle cukru zawierają lubiane przez dzieci napoje i przysmaki / Aleksandra Sojka
Aż tyle cukru zawierają lubiane przez dzieci napoje i przysmaki / Aleksandra Sojka

Od trzylatków do siódmoklasistów w Zespole Szkolno – Przedszkolnym nr 9 w Rowniu zajęła zdrowymi potrawami Magda Sierny, absolwentka Śląskiej Akademii Medycznej, dietetyczka prowadząca poradnię w Rybniku.
Spotkania były zróżnicowane pod względem formy, ale nie treści. Z każdą grupą wiekową pani Magda rozmawiała o tym, co to znaczy jeść zdrowo. Uświadomiła dzieciom ile cukru zawierają pozornie zdrowe produkty. Przykładowo, popularne napoje, jogurty reklamowane jako źródło witamin to 10 – 11 łyżeczek cukru w jednej buteleczce. Młodsze dzieci wskazywały ulubione napoje i przekąski, łyżeczkami odmierzały ilość zawartej w nich „białej śmierci”. Tak właśnie, bo nadmiar spożywanego cukru przyczynia się do groźnych schorzeń jak cukrzyca, próchnica czy otyłość. A od tego to już prosta droga do zawału serca i udaru mózgu.
Po zsumowaniu kilku wybranych przez dzieci produktów szklana miska wypełniała się słodkimi kryształkami prawie po same brzegi. Starsi uczniowie na kalkulatorach obliczali wskazane wartości. Licząc tak czy siak zawsze wychodziło jedno – stanowczo za słodko! Wszystkie zajęcia miały jednakowe, warsztatowo – kulinarne zakończenie.
Pani Magda wraz z dziećmi zrobiła alternatywne do klasycznych słodyczy desery. Naprawdę przepyszne były kulki kokosowe. Tajemnica świetnego smaku wynika z... produktów. Oprócz kokosu podstawę stanowiła kasza jaglana, a słodycz zapewniła odrobina miodu. Najstarsze uczennice wykonały tablicę podsumowującą zajęcia. Jeden rzut oka na nią i wiadomo – bądźmy czujni!

Galeria

Image alt Image alt Image alt Image alt Image alt Image alt

Komentarze

Dodaj komentarz