Jest kolejne negatywne stanowisko wobec specustawy

W trakcie spotkania odbywającego się 4 października w Bielsku-Białej Zarząd Śląskiego Związku Gmin i Powiatów przyjął stanowisko w sprawie poselskiego projektu ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze oraz ustawy o udostępnianiu informacji o środowisku i jego ochronie, udziale społeczeństwa w ochronie środowiska oraz o ocenach oddziaływania na środowisku. ZŚZGiP chce, by rząd oraz parlament zaprzestały prac nad projektem specustawy.

W stanowisku czytamy, że proponowane regulacje łamią zasady postępowania administracyjnego w zakresie planowania przestrzennego. Zwrócono w nim też uwagę, iż projekt ustawy narusza samorządność lokalną i nie uwzględnia wzrastającego znaczenia polityki różnicowania źródeł zaopatrzenia w energię i ochrony środowiska.

Zarząd Śląskiego Związku Gmin i Powiatów podnosi te same zagadnienia, które spędzają sen z powiek także rybnickim radnym: wskazuje na fakt, że gminy, których ma dotyczyć specustawa, zostaną całkowicie wyłączone z procesu decyzyjnego.

- W sytuacji, gdy wydanie koncesji odbywa się w tak szybkim, specjalnym trybie, nie ma mowy o ochronie ładu przestrzennego i racjonalnej polityce gminy, z poszanowaniem środowiska naturalnego i potrzeb mieszkańców. Zarząd Śląskiego Związku Gmin i Powiatów stanowczo sprzeciwia się tym propozycjom i z niepokojem obserwuje kolejne próby ograniczenia wpływu samorządów lokalnych na kształtowanie prawa, ale też ładu przestrzennego na terenach gmin - czytamy w piśmie.

Stanowisko w sprawie projektu specustawy wyraża także obawy co do oddziaływania eksploatacji na środowisko. Zarząd ŚZGiP zwraca uwagę na protesty, które odbywają się w miejscach zagrożonych powstaniem nowych kopalń - ostatnio w Imielinie. Wskazuje także na szereg niejasności w obszarze planowanej specustawy.

Treść stanowiska Zarządu Śląskiego Związku Gmin i Powiatów można przeczytać TUTAJ.