Każdy przechodzień miał okazję spróbować ręcznie robionych pączków / Martyna Ludwig
Każdy przechodzień miał okazję spróbować ręcznie robionych pączków / Martyna Ludwig

- W tłusty czwartek każdy musi zjeść chociaż jednego pączka - najlepiej własnoręcznie usmażonego - przekonywały panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Książenic, które przeprowadziły w Centrum Informacji Turystycznej w Czerwionce warsztaty pieczenia pączków dla przedszkolaków.

Maluchy z Przedszkola nr 10 im. Juliana Tuwima oraz z Niepublicznego Przedszkola „Karolinka” z zaciekawieniem przyglądały się, jakie składniki są potrzebne, żeby przygotować pączki, jak wyrabia się ciasto, a także jak smaży się kreple.

Gospodynie wspólnie z przedszkolakami usmażyły łącznie ponad 250 pączków, z czego prawie 100 przygotowali najmłodsi.

- Mąka, cukier, drożdże, masło, jajka, mleko, szczypta soli - tak naprawdę każdy z nas składniki na pączki ma w domu - podkreślały gospodynie.

Pączkami przygotowanymi przez panie z KGW mieli okazję poczęstować się również mieszkańcy i turyści, którzy w okolicach południa pojawili się przy Centrum Informacji Turystycznej w Czerwionce-Leszczynach. A miłośników tych pysznych słodkości nie brakowało!

Galeria

Image alt Image alt Image alt Image alt Image alt Image alt Image alt Image alt Image alt Image alt Image alt

Komentarze

Dodaj komentarz