- W tłusty czwartek każdy musi zjeść chociaż jednego pączka - najlepiej własnoręcznie usmażonego - przekonywały panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Książenic, które przeprowadziły w Centrum Informacji Turystycznej w Czerwionce warsztaty pieczenia pączków dla przedszkolaków.
Maluchy z Przedszkola nr 10 im. Juliana Tuwima oraz z Niepublicznego Przedszkola „Karolinka” z zaciekawieniem przyglądały się, jakie składniki są potrzebne, żeby przygotować pączki, jak wyrabia się ciasto, a także jak smaży się kreple.
Gospodynie wspólnie z przedszkolakami usmażyły łącznie ponad 250 pączków, z czego prawie 100 przygotowali najmłodsi.
- Mąka, cukier, drożdże, masło, jajka, mleko, szczypta soli - tak naprawdę każdy z nas składniki na pączki ma w domu - podkreślały gospodynie.
Pączkami przygotowanymi przez panie z KGW mieli okazję poczęstować się również mieszkańcy i turyści, którzy w okolicach południa pojawili się przy Centrum Informacji Turystycznej w Czerwionce-Leszczynach. A miłośników tych pysznych słodkości nie brakowało!
Komentarze