Skok Stefczyka
Eko-okna czerwiec 2020
enowiny.pl
Eko-okna czerwiec 2020

Miasta

Rybnik
› Żory
› Jastrzębie-Zdrój
› Wodzisław Śląski
› Racibórz
› Region
Ogłoszenia:
  1. Motoryzacja
  2. Nieruchomości
  3. Mieszkania
  4. Handel
  5. Usługi
  6. Finanse
  7. Zdrowie i Uroda
  8. Praca
  9. Różne
  10. Matrymonialne
  11. Dodaj ogłoszenie
W czwartek kwadrans przed godziną 16 lekarze odłączyli od aparatury podtrzymującej życie 15-letnią Amelię. Dziewczyna została potrącona przez pijanego 19-latka. Chwilę wcześniej nastolatka wraz z rodzicami wyszła z domu swojego wujka, gdzie rodzina świętowała urodziny jej cioci oraz 6-letniej kuzynki.
24.09.2020
4
Spółka Bapro nie rezygnuje z eksploatacji złoża węgla "Paruszowiec" w Rybniku. Regionalna Dyrekcja Ochrony Środowiska wznowiła dziś postępowanie w sprawie wydania decyzji środowiskowej dla tej inwestycji.
17.09.2020
0
Sierż. szt. Adam Grabiec z komendy w Żorach pokonał 5 września Daniela Urbańskiego, doświadczonego pięściarza - zdobywcę trzech prestiżowych tytułów. Zawodnicy zmierzyli się na 42. event Charten Boxing Show w Białymstoku, który transmitował Polsat News Sport.
07.09.2020
0
Żużlowcy PGG ROW Rybnik już wiedzą, że za rok będą się ścigać w pierwszej lidze. Krzysztof Mrozek mówił dziś o planach na przyszłość rybnickiego klubu.
03.09.2020
1
Zarząd RAFAKO S.A. rozpoczyna restrukturyzacje firmy, jednym z elementów będzie niestety redukcja zatrudnienia.
31.08.2020
1
Policjanci z Komisariatu Policji w Rydułtowach poszukują świadków, którzy mogą mieć jakiekolwiek informacje dotyczące kradzieży skutera marki Keeway, do której doszło rok temu.
25.09.2020
0
Sukces rolnika zależy od pogody (GALERIA)
07.08.2020   Rybnik, Żory, Region   Aktualności  

Eryk Cimała mówi, że plon rzepaku mógłby być wyższy od 800 - 900 kg, zaszkodziły kwietniowe przymrozki

Eryk Cimała z Żor-Osin gospodarzy na ok. 300 ha. Kończy właśnie zbiór rzepaku i rusza ze żniwami jęczmienia browarnego oraz specjalnej odmiany pszenicy Gimantis, z tej mąki wypieka się najpyszniejsze ciasteczka.


Tekst Ireneusz Stajer, zdjęcia Dominik Gajda

Żniwa w pełni, plony różne w zależności od zboża i w pewnym sensie lokalizacji areału. W czwartek od południa Eryk Cimała zbierał rzepak z pola w Czuchowie. Potężny kombajn ścinał i zarazem młócił rośliny, z których powstaje niezbędny w kuchni olej.

Przedtem operator kolosa, po każdej rundzie wsypywał ziarno do przyczepy z ciągnikiem amerykańskiej marki New Holland - tej samej co kombajn. 12-latek potrafi wiele, komputer rejestruje areał, szacuje plon, steruje pracą pojazdu. Komfortowa szoferka sprawia, że robota nie jest szczególnie uciążliwa. Standardem stała się np. klimatyzacja. Wymłócimy nim każde zboże: pszenicę, jęczmień, żyto, kukurydzę, a nawet znane z cieplejszych stref ryż i proso. To ostatnie uprawia się dla kaszy jaglanej, pojawiło się już w naszym regionie, bo ma skromne wymagania glebowe. W prosie specjalizuje się gospodarz z... Rybnika-Gotartowic, który produkuje na rynek krajowy i za granicę. Póki co, pan Eryk nie myśli pójść w jego ślady.

Susza i przymrozki

- W tym roku obsiałem rzepakiem około 60 hektarów, na polu w Czuchowie jest go 23 ha. Część ziarna sprzedaję Zakładom Tłuszczowym w Bielsku-Białej, produkującym margarynę i olej – mówi rolnik. Niestety rzepak przestał się opłacać.

- Koszty uprawy są spore, w rzepak trzeba inwestować przez cały rok. Cena 1600 – 1620 zł za tonę ziarna technologicznego nie rekompensuje wydatków – przekonuje. Choć roślina obrodziła lepiej niż w zeszłym roku, bo średnio ziarna są trzy tony z hektara, to jednak plon nie satysfakcjonuje. - Jest tak od czterech lat. Gdybym zbierał o 800 – 900 kg więcej z ha, byłbym zadowolony. W tym roku na słabszy wynik wpłynęła najpierw susza, a od 10 do 12 kwietnia przymrozki – zaznacza.

Strat nie pokryła ubezpieczalnia. - To kuriozum, polisę wykupuje się jesienią na przyszły rok. Ubezpieczenie obejmuje przemarznięcia zimowe do końca marca, a przymrozki wiosenne od... 15 kwietnia. Pozostają więc bez ochrony dwa tygodnie, podczas których pechowo wystąpił mróz, szkodząc rzepakowi. Nie dostałem z tytułu polisy ani grosza – kręci głową zniesmaczony gospodarz.

Pszenica na ciasteczka

Z pszenicy może być lepiej. Część sprzedaje zakładom młynarskim, ale musi ona spełniać wyśrubowane normy. - Od tego roku mam w Żorach na 13 ha specjalną odmianę Gimantis, nadającą się do wypieku ciasteczek. Sam jestem ciekaw jaki da plon – zastanawia się Eryk Cimała.

Jeśli chodzi o zebrane już zboża, spodziewał się lepszych efektów. - Generalnie nie jest źle, ale przywykłem do co najmniej 8 ton pszenicy z hektara. Wymłóciliśmy tylko ponad 7 ton. Za jedną tonę ziarna na dobrą mąkę można otrzymać 600 – 680 zł. Na Gimantis mam kontrakt opiewający na 700 zł za tonę, ale muszą być zachowane parametry zawarte w umowie – wylicza. Młócenie tej cennej odmiany pszenicy rozpocznie po zebraniu całego rzepaku i 30 ha jęczmienia browarnego.

Jęczmień do piwa

Zakłady warzące piwa nabywają słód. Jęczmień wyprodukowany przez pana Eryka jedzie do firmy pod Bydgoszczą. Tam powstaje słód. - Ziarno namacza się wodą i wprowadza w stan kiełkowania (słodowania). Kiedy osiąga ok. 5 mm, kiełkowanie zostaje przerwane, ziarno się schładza, suszy się, obrywa pojawiające się korzonki, zawiązuje kiełek liściowy, który nie może wyrosnąć poza łuskę ziarna. Tak wygląda proces fermentacji – tłumaczy rolnik.

Słód z Żor trafia do różnych browarów. - W zasadzie nie wiem gdzie... Kierowcy mówią, że byli z moim jęczmieniem w Żywcu, Poznaniu, Tychach czy na Podkarpaciu pod Jasłem – wymienia. Jeśli skosztujemy złocistego z pianką, swój smak może zawdzięczać pracy właśnie Eryka Cimały.

Kukurydza obrodziła

Żniwa kukurydziane ruszą w drugiej połowie października i potrwają do początku listopada. W czerwcu wydawało się, że plon będzie taki sobie. - Niedawno objeździłem pola i stwierdziłem, że kolby są całkiem dorodne – uśmiecha się gospodarz. Kiedyś sprzedawał suszoną kukurydzę, teraz mokrą, która pojedzie do Goświnowic koło Nysy. - Działa tam potężna firma wytwarzająca bioetanol. Warto wiedzieć, że ze 100 ton kukurydzy właśnie można otrzymać więcej spirytusu niż z jakiejkolwiek innej rośliny zbożowej. Częściowo trafia on do produkcji alkoholi, a częściowo wykorzystywany jest w biopaliwach – wskazuje.

Rolnictwo to biznes

Uprawia też na 17 ha soję, z której tłoczy się olej. W tym roku pojawił się problem, 90 procent wysianego ziarna wydziobały dzikie gołębie grzywacz. Pole trzeba było obsiać na nowo.

Praca rolnika nie należy do spokojnych zajęć. - W ogromnej mierze jesteśmy zależni od aury. Człowiek może zrobić wszystko, by plon był obwity, a pogoda wszystko zepsuje. Deszczu może być albo za mało albo za dużo – podsumowuje rolnik.

Eryk Cimała gospodarzy na około 300 hektarach, ziemię ma w gminach Żory, Czerwionka-Leszczyny i Pawłowice. Jest gospodarzem w piątym pokoleniu. Zatrudnia na etacie dwóch pracowników, w tym kombajnistę, i kilku sezonowych. Pomaga mu żona. Wychowują dwie córki, jedna to przyszłoroczna maturzystka, druga jest o rok młodszą licealistką. Starsza chce zostać lekarką weterynarii.

Do tematu wrócimy w środowych „Nowinach”.

IrS
17
zdjęć
Dodaj komentarz

Komentarze

* - pole wymagane

Brak komentarzy
Czytaj także
pokaż więcej
e KULTURA
Rybnik. Miasto z ikrą
Możesz ten artykuł oznaczyć jako przeczytany
enowiny.pl - blok
Nasza sonda
Czy jesteś za zaostrzeniem kar dla pijanych kierowców




51174,51461,51399,51323,51306,51282,51465,51464,51462,51458,51457,51455,51453,51452,51451,51449,51448,51447,51446,51445,51444,51443,51442,51441,51440,51439,51438,51437,51436,51435,51434,51402,51401,51343,51341,51270,50735,50666,50581,50495,50400,50736,50580,50401,50293,50188,44450,44340,44173,43982,43745,41464,41185,41139,41093,40871,46258,46120,46045,46031,46034