KIA 26.07-2.08
ładowanie...

20 sierpnia 2017

Imieniny:

ładowanie...

złóż życzenia

Znak zodiaku: Lew
sprawdź horoskop

Ogłoszenia:
  1. Motoryzacja
  2. Nieruchomości
  3. Lokale
  4. Mieszkania
  5. Handel
  6. Usługi
  7. Finanse
  8. Zdrowie i Uroda
  9. Praca
  10. Dodaj ogłoszenie
W ręce kryminalnych wpadł 22-letni mieszkaniec Pszowa, który w prowadził agencję towarzyską w Rydułtowach. Czerpał korzyści z nierządu młodych kobiet!
18.08.2017
0
Nocą w domu przy ulicy Dolnej wybuchł pożar. W zgliszczach strażacy znaleźli zwłoki. To prawdopodobnie 44-letni właściciel.
18.08.2017
0
Od października ma obowiązywać poprzedni wiek emerytalny – 60 lat dla kobiet, 65 dla mężczyzn. W związku z tym ZUS powołał doradców emerytalnych, którzy pracują również w punktach mobilinych.
18.08.2017
0
Bohaterzy serialu medyczno-kryminalnego pt. "Diagnoza", którego akcja toczy się w Rybniku, ponownie pojawili się w mieście. Już od 5 września natomiast ich losy będzie można śledzić na antenie telewizji TVN.
18.08.2017
0
PGG, do której należy kopalnia zespolona ROW (Ruchy Jankowice, Chwałowice, Marcel i Rydułtowy), zapewniła, że wycofuje się ze sprzedaży mułów i flotokoncentratów w związku z uchwałą antysmogową. Z jakim skutkiem? Droższym!
17.08.2017
0
To już jubileuszowa edycja imprezy w Rybniku. Dźwięki jazzu słychać było na ulicach. w kampusie, i w teatrze.
19.08.2017
0
Jako sie downi żniwowało
22.07.2009   Region Region   Po naszymu   Wydanie: 2009/29 (2713)

Jak mi było siedym, wykludziłach sie za miasto. Wieś to niy była, ale wele naszyj chałpy były same sady a pola, co sie ciongły ze dwa kilometry, aż do Osin. Teroz miyszkom w pojstrzodku łosiedla, konsek łod nos som enerdowski familoki, szkoła a wielgi supermarket. Po polu łod moji starki to już ani znaku ni ma, ale pamiyntom, jak my bez trzidziyści lot tymu nazod łostatni roz żniwowali.
Mój tata przirychtowoł łosełka a wyklepoł kosa, ale piyrszo gość pszynice urżnoł siyrpym, co jeszcze do dzisioj u nos we laubie wisi. Tyn siyrp, co był jeszcze po starziku Johanie, mamulczynym tatulku, może mieć i ze sto lot, cały je zaruściały, bo sie nim już nic niy robi a ciynki je jak tyn miesionczek na nowiu.
Z tej piyrszej słomy robiło się dycki krziżyk do piyrszego koziołka, ale nasze somsiady, co byli łod Cieszyna, krziżyk robili na końcu. Wiela my sie tyn łostatni roz niy narobili, pola już było yno konsek, a jeszcze fest wydeptane łod ludzi, co se tam droga skrocali, ale pamiyntom czasy, jak żniwowała nasza starka. Stawiali my po sztyry snopki do kożdego koziołka, a wiyrch wionzali powrosłym. Potym za pora dni przijechoł chop ze maszynom do młocenio a wymłócił nojprzod tym „troszkorzom”. Tak sie godało tym, co wiela pola niy mieli. To już była wygoda, bo pryndzy to starka dycki wynajmowała konsek stodoły łod swojich znajomków a młociło sie cepami. Przirychtować taki cep to była dziepiyro robota: uciońć skorzane rzymiynie, wszystki namazać, coby były miynki, a potym jeszcze uszykować mały łobłonk, co na nim cep chodził. To sie brało konsek gałęzie, ale niy pamiyntom już jaki, nejści ze lyski, bo sie leko gła, ściongało sie kora, wionzało na łobłonk, a warziło we wodzie bez pora godzin, aż taki łostoł. Prosto słoma, co nom łostała ze młocenio, dowali my dycki do strużakow, bo madrace yno bogaci mieli, a ze łobiylim jechało sie jeszcze na fachel, coby wszystki plewy wywioło. Potym już yno do wodnego młyna nad łodnogom Rudy, kaj sie ziorka mleło. Miechy ze monkom trza było dostać do dom na małym wozku ze dyszlym a jeszcze schować we komorze. Tam musialy pora dni postoć, zanim starka upiykła piyrszy chlyb. Piekaroka swojigo my niy mieli, bezto musieli my iść ze słomionkami do piekorza na Kościołek. Jak my wypieczony chleb prziniyśli do dom, to my sie już doczkać niy mogli, kiej go bydymy jeść. Jadło sie go dziepiyro na drugi dziyń, bo starka godała, że świyży chlyb ni ma zdrowy na żełondek, ale moja mamulka wiedziała swoji, że to skuli tego, że świyżego chlebiczka sie wiyncy zjy, a bezto by go na długo niy stykło. Takich piyńć – sześć pecynkow wielgich jak koło młyński stykało nikiedy i na dziesiyńć dni. Niy uwierzicie, ale tyn chlyb był porzad dobry, choć był zdziebko twardy i starka musiała se go moczać we kawie z cygoryje. Tyn smak a ta hrubo skorka pamiyntom do dzisio, ale takigo chleba już teroz niy piekom, a niy wiym, eli jo bych taki upiyc poradziła!

Dodaj komentarz

Komentarze

* - pole wymagane

Pyjter 2009-07-25 10:20:03

Grymlino podejcie przepis na tyn chlyb :)
Czytaj także
pokaż więcej
e KULTURA
Rybnik. Miasto z ikrą
Możesz ten artykuł oznaczyć jako przeczytany
Praca w Niemczech
Tresna
Nasza sonda
Czy jeszcze w tym roku uda się urządzić kąpielisko na Pniowcu?



14954,44043,44040,44037,44035,44033,44045,44044,44042,44038,44036,44034,44031,44030,44029,44028,44027,44026,44025,44023,44022,44020,44019,44016,44015,44014,44013,44012,44011,44010,44008,44039,44032,44021,43944,43930,44018,43974,43913,43854,43802,43975,43914,43856,43803,43743,43982,43745,43677,43611,43122,41464,41185,41139,41093,40871,43976,43915,43857,43804,43744,35489,35311,35310,30320,28101