Medhouse 6.09.2017-30.06.2018
Tresna - jesienny wypoczynek
Medhouse 6.09.2017-30.06.2018
Tresna - jesienny wypoczynek
ładowanie...

18 listopada 2017

Imieniny:

ładowanie...

złóż życzenia

Znak zodiaku: Skorpion
sprawdź horoskop

Ogłoszenia:
  1. Motoryzacja
  2. Nieruchomości
  3. Lokale
  4. Mieszkania
  5. Handel
  6. Usługi
  7. Finanse
  8. Zdrowie i Uroda
  9. Praca
  10. Różne
  11. Dodaj ogłoszenie
18.11.2017
0
Tankował paliwo i nie płacił. Kiedy policjanci chcieli go zatrzymać, uciekał.
17.11.2017
0
To nie jest dobra informacja dla kierowców. W przyszłym roku zamknięty zostanie wiadukt między rondem Chwałowickim a rondem Kamyczek w centrum Rybnika!
16.11.2017
7
Tomasz Cioch, kierownik Miejskiej Pracowni Urbanistycznej, został Pełnomocnikiem Prezydenta Rybnika ds. Inwestycji i Gospodarki przestrzennej.
14.11.2017
0
Jerzy Makula zdobył w lotnictwie wszystko, był na wszystkich kontynentach poza Antarktydą. W życiu najważniejsza jest dla niego przyjaźń i rodzina.
10.11.2017
2
Kochanek kobiety uciekał przez okno. A właściciel mieszkania myślał, że to włamywacz!
17.11.2017
0
Tydzień Śląskiej Kuchni w Opawie
26.04.2017   Region   Encyklopedia Rzeczy Śląskich  

Slezské nebe czyli Śląskie Niebo (pieczeń wieprzowa, kluski i sos z suszonych owoców)

Na Śląsku Opawskim trwa Tydzień Śląskiej Kuchni. W osiemnastu restauracjach można próbować regionalnych dań.

Autorzy publikacji poświęconej regionalnym daniom w Opawie przypominają między innymi, że przez ponad 400 lat (od 1327/1335 do 1742 roku) Śląsk w całości należał do Czeskiej Korony, dopiero w 1742 roku został rozdzielony pomiędzy Prusy i Austrię. Obecnie, jak wiadomo, większa część regionu leży w Polsce, a mniejsza w Republice Czeskiej. (cała publikacja dostępna TUTAJ)

Wspólne są jednak tradycje kulinarne, z których wywodzą się podobnie przygotowywane potrawy po obu stronach granicy. Należą do nich m.in brotka zwana też w Opawie bryją (wodzionka), sekané karbanátky (karminadle), šimla (słodki sos zwany u nas szymlyną). a także kultowy zestaw: kluski z roladą (hovězí rolády s bramborovými knedlíčky).

Tydzień Kuchni Śląskiej odbywa się już poraz czwarty, trwa od 21 do 30 kwietnia. - Główną ideą tego projektu jest powrót do typowych regionalnych specjalności w menu tutejszych restauracji i do korzystania z wysokiej jakości produktów regionalnych - mówią organizatorzy. Więcej informacji można znaleźć na stronie opavske-slezsko.cz.

(izis)
Dodaj komentarz

Komentarze

* - pole wymagane

Brak komentarzy
Czytaj także
pokaż więcej
Rybnik. Miasto z ikrą
e KULTURA
Możesz ten artykuł oznaczyć jako przeczytany
LEON
Praca w Niemczech
Nasza sonda
Ile samochodów jest w Twojej rodzinie?




Tresna
43059,44753,44749,44740,44722,44704,44747,44752,44751,44750,44748,44744,44742,44741,44738,44737,44736,44734,44733,44731,44730,44729,44728,44727,44726,44725,44724,44723,44721,44720,44719,44746,44745,44743,44695,44694,44681,44648,44574,44523,44440,44735,44739,44528,44442,44403,44450,44340,44173,43982,43745,41464,41185,41139,41093,40871,44529,44441,44407,44342,44279,35489,35311,35310,30320,28101