ładowanie...

23 lipca 2017

Imieniny:

ładowanie...

złóż życzenia

Znak zodiaku: Lew
sprawdź horoskop

Ogłoszenia:
  1. Motoryzacja
  2. Nieruchomości
  3. Lokale
  4. Mieszkania
  5. Handel
  6. Usługi
  7. Finanse
  8. Zdrowie i Uroda
  9. Praca
  10. Dodaj ogłoszenie
41-latek kierujący oplem o mało nie potrącił pieszych. Był kompletnie pijany. Okazało się tez, że ma już sądowy zakaz kierowania pojazdami mechanicznymi.
21.07.2017
1
Mieszkańcy ze zniczami spotkali się najpierw przed gmachem sądu okręgowego, a następnie przeszli przed budynek sądu rejonowego.
20.07.2017
9
Żona pana Józefa wezwała policję, bo mąż awanturował się po pijanemu. Policjanci przyjechali, zabrali gospodarza i go poturbowali. Usłyszeli za to wyroki w zawieszeniu. Orzeczenie jest prawomocne.
20.07.2017
0
Czworo młodych sportowców z naszego z regionu znalazło się w gronie stu najzdolniejszych sportowców w kraju. Teraz dostaną po 40 tysięcy zł rocznie z resortu, co z pewnością pomoże im rozwinąć skrzydła.
20.07.2017
0
Zakład jest przestarzały, ma złą opinię truciciela, ale zatrudnia około 180 osób. Urząd miasta uważa, że zdrowia mieszkańców nie można przeliczać na złotówki.
19.07.2017
5
Wykonał je z kwasoodpornej stali Michał Batkiewicz, ceniony artysta z Podhala. Anioły zagoszczą w Żorach do końca sierpnia.
22.07.2017
1
Tydzień Śląskiej Kuchni w Opawie
26.04.2017   Region   Encyklopedia Rzeczy Śląskich  

Slezské nebe czyli Śląskie Niebo (pieczeń wieprzowa, kluski i sos z suszonych owoców)

Na Śląsku Opawskim trwa Tydzień Śląskiej Kuchni. W osiemnastu restauracjach można próbować regionalnych dań.

Autorzy publikacji poświęconej regionalnym daniom w Opawie przypominają między innymi, że przez ponad 400 lat (od 1327/1335 do 1742 roku) Śląsk w całości należał do Czeskiej Korony, dopiero w 1742 roku został rozdzielony pomiędzy Prusy i Austrię. Obecnie, jak wiadomo, większa część regionu leży w Polsce, a mniejsza w Republice Czeskiej. (cała publikacja dostępna TUTAJ)

Wspólne są jednak tradycje kulinarne, z których wywodzą się podobnie przygotowywane potrawy po obu stronach granicy. Należą do nich m.in brotka zwana też w Opawie bryją (wodzionka), sekané karbanátky (karminadle), šimla (słodki sos zwany u nas szymlyną). a także kultowy zestaw: kluski z roladą (hovězí rolády s bramborovými knedlíčky).

Tydzień Kuchni Śląskiej odbywa się już poraz czwarty, trwa od 21 do 30 kwietnia. - Główną ideą tego projektu jest powrót do typowych regionalnych specjalności w menu tutejszych restauracji i do korzystania z wysokiej jakości produktów regionalnych - mówią organizatorzy. Więcej informacji można znaleźć na stronie opavske-slezsko.cz.

(izis)
Dodaj komentarz

Komentarze

* - pole wymagane

Brak komentarzy
Czytaj także
pokaż więcej
e KULTURA
Rybnik. Miasto z ikrą
Możesz ten artykuł oznaczyć jako przeczytany
Tresna
Praca w Niemczech
Nasza sonda
Czy zmiany w sądownictwie mogą uderzyć w przeciętnego obywatela?




43059,43827,43826,43821,43819,43811,43834,43833,43831,43830,43829,43828,43825,43823,43822,43820,43817,43816,43815,43814,43813,43812,43808,43807,43806,43804,43803,43800,43799,43798,43797,43832,43818,43805,43763,43746,43802,43741,43672,43606,43546,43743,43699,43674,43609,43552,43745,43677,43611,43122,43090,41464,41185,41139,41093,40871,43744,43675,43608,43550,43511,35489,35311,35310,30320,28101