Ostoja - Domki nad morzem
ładowanie...

22 maja 2017

Imieniny:

ładowanie...

złóż życzenia

Znak zodiaku: Byk
sprawdź horoskop

Ogłoszenia:
  1. Motoryzacja
  2. Nieruchomości
  3. Lokale
  4. Mieszkania
  5. Handel
  6. Usługi
  7. Finanse
  8. Zdrowie i Uroda
  9. Praca
  10. Szukam pracy
  11. Zwierzęta
  12. Podaruję
  13. Różne
  14. Dodaj ogłoszenie
Na teren kampusu i do ZUS przyszły setki osób. Jutro kolejna odsłona akcji. Tym razem w Puls-Medzie przy ulicy Grynwaldzkiej.
22.05.2017
0
Dziś wszystkie linie autobusowe powinny być już obsłużone zgodnie z obowiązującym rozkładem jazdy. Czy tak będzie? Miejmy nadzieję.
22.05.2017
0
Policjanci z Żor wspólnie z kolegami z komendy wojewódzkiej w Katowicach zlikwidowali uprawę, gdzie rosło 250 krzewów konopi. Zabezpieczono także 22 lg marihuany i sprzęt do jej wytwarzania.
22.05.2017
0
To, co kiedyś było niemożliwe, dzisiaj powoli staje się faktem: dzieci uczą się pisać po śląsku
20.05.2017
2
Na bramie wisi tabliczka z informacją, że zamknięte do odwołania. Firma prowadząca ośrodek napisała na portalu społecznościowym, że problemem jest osoba prezydenta.
19.05.2017
1
Noc muzeów ściągnęła do Muzeum Miejskiego w Żorach tłumy. Tym razem można było wziąć udział w warsztatach poświęconych dawnym wydawnictwom, sposobom powstawania i ilustrowania książek. Był też wykład o historii 500 lat reformacji i wiele innych atrakcji
22.05.2017
0
Tydzień Śląskiej Kuchni w Opawie
26.04.2017   Region   Encyklopedia Rzeczy Śląskich  

Slezské nebe czyli Śląskie Niebo (pieczeń wieprzowa, kluski i sos z suszonych owoców)

Na Śląsku Opawskim trwa Tydzień Śląskiej Kuchni. W osiemnastu restauracjach można próbować regionalnych dań.

Autorzy publikacji poświęconej regionalnym daniom w Opawie przypominają między innymi, że przez ponad 400 lat (od 1327/1335 do 1742 roku) Śląsk w całości należał do Czeskiej Korony, dopiero w 1742 roku został rozdzielony pomiędzy Prusy i Austrię. Obecnie, jak wiadomo, większa część regionu leży w Polsce, a mniejsza w Republice Czeskiej. (cała publikacja dostępna TUTAJ)

Wspólne są jednak tradycje kulinarne, z których wywodzą się podobnie przygotowywane potrawy po obu stronach granicy. Należą do nich m.in brotka zwana też w Opawie bryją (wodzionka), sekané karbanátky (karminadle), šimla (słodki sos zwany u nas szymlyną). a także kultowy zestaw: kluski z roladą (hovězí rolády s bramborovými knedlíčky).

Tydzień Kuchni Śląskiej odbywa się już poraz czwarty, trwa od 21 do 30 kwietnia. - Główną ideą tego projektu jest powrót do typowych regionalnych specjalności w menu tutejszych restauracji i do korzystania z wysokiej jakości produktów regionalnych - mówią organizatorzy. Więcej informacji można znaleźć na stronie opavske-slezsko.cz.

(izis)
Dodaj komentarz

Komentarze

* - pole wymagane

Brak komentarzy
Czytaj także
pokaż więcej
Rybnik. Miasto z ikrą
e KULTURA
Możesz ten artykuł oznaczyć jako przeczytany
Tresna
Praca w Niemczech
Nasza sonda
Czy kierowcy Transgóru wybrali dobrą formę walki o podwyżki?



43059,43282,43276,43274,43270,43266,43281,43284,43280,43279,43278,43277,43275,43273,43272,43271,43269,43268,43267,43265,43264,43263,43262,43261,43260,43248,43259,43258,43256,43255,43254,43251,43250,43249,43227,43189,43222,43165,43108,43050,43004,43223,43167,43121,43051,43011,43122,43090,43009,42902,42830,41464,41185,41139,41093,40871,43224,43168,43123,43065,43022,35489,35311,35310,30320,28101