Koronawirus
Koronawirus

Miasta

Rybnik
› Żory
› Jastrzębie-Zdrój
› Wodzisław Śląski
› Racibórz
› Region
Ogłoszenia:
  1. Motoryzacja
  2. Nieruchomości
  3. Mieszkania
  4. Handel
  5. Usługi
  6. Finanse
  7. Praca
  8. Zwierzęta
  9. Matrymonialne
  10. Dodaj ogłoszenie
Od 30 maja nie musimy zasłaniać ust i nosa w przestrzeni otwartej, jeśli możemy zachować 2 m odległości od innych. Maseczki nadal są konieczne m.in. w sklepach, kościołach i autobusach. Przestały obowiązywać limity osób w sklepach, na targu, poczcie i w restauracjach.
30.05.2020
0
Był zamknięty dla kibiców i zorganizowany według zapisów regulaminu sanitarnego - wszyscy uczestnicy mieli na twarzach maseczki i starali się utrzymywać zalecany dystans społeczny.
29.05.2020
0
Zgodnie z wytycznymi ministra zdrowia w całym kraju ruszyły zakłady fryzjerskie. Odwiedziliśmy dziś w południe 18 maja salon „Metamorfoza” w Żorach-Rowniu. Okazuje się, że zajęte są już wszystkie terminy... aż do początku czerwca.
18.05.2020
1
Rozmowa z Bartoszem Demczukiem, jednym z czterech Młodych Panów z Kabaretu Młodych Panów
10.05.2020
0
Ugotowali obiad dla medyków ze szpitala zakaźnego (ZDJĘCIA)
22.05.2020   Racibórz, Region   Aktualności  

Najlepsi kucharze ugotowali obiad dla najlepszych w Polsce medyków

Siedmiu znanych kucharzy przygotowało mnóstwo zdrowego jedzenia dla lekarzy i pielęgniarek walczących z koronawirusem w Raciborzu. Na stołach pojawiły się zupy - kaszubska z ogonów wołowych oraz rybna. Na drugie danie były kasze z warzywami i indykiem, a potem deser.


Ireneusz Stajer

Regionalny szef kuchni firmy Unilever oraz inni kucharze z całej Polski ugotowali obiad dla lekarzy i pielęgniarek ze Szpitala zakaźnego w Raciborzu. Akcję zorganizowała Szkoła Podstawowa nr 1 z Oddziałami Integracyjnymi „na Ostrogu”. Przedsięwzięcie „Gotują najlepsi dla najlepszych” poszło bardzo sprawnie, kucharze uwinęli się przed czasem, a było ich aż siedmiu.

- Wszyscy jesteśmy pod wrażeniem ich kunsztu i szybkości. Przygotowali dwie różne zupy, pierwszą kaszubska z ogonów wołowych – mówi Danuta Michalczuk, kierownik gospodarczy w SP nr 1. Przepis dał szkole zaprzyjaźniony kucharz Tomasz Rusik z Gdyni, któremu niestety nie udało się przyjechać do Raciborza na wielkie gotowanie. Zupa z pieczonych ogonów wołowych, które podarował zakład rzeźniczy „Janeta” z Lubomi, gotuje się kilkanaście godzin. Dlatego obróbkę wstępną zrobiono dzień wcześniej w restauracji „Taaka Ryba” w Suminie. Firma darmowo prowadzi warsztaty kulinarne w „jedynce”.

Darczyńcy

- Warzywa przekazała współpracująca z nami firma „Bonduelle” oraz raciborska hurtownia artykułów rolno – spożywczych „Węglowski”. To była zupa główna, smakowała rewelacyjnie – cieszy się pani Danuta. Drugą była zupa rybna z owocami morza i dużą ilością warzyw, która ugotował szef kuchni restauracji „Taaka Ryba” Łukasz Gamoń.

Na drugie danie przygotowano kasze z warzywami, szparagami, bobem i indykiem, co było dziełem Pawła Kaczmarka, szefa kuchni Unilever Polska. Był jeszcze deser, na który składały się jabłka mrożone i świeże truskawki z kruszonką, podawany z kwiatami, by ładnie wyglądało. Autor: Robert Kopacz z Kielc.

Na odporność

- W przygotowanych daniach znalazły się składniki kuchni immunologicznej, wspierające odporność. Wiemy, że w tym okresie ważne jest dla lekarzy i pielęgniarek, żeby czuli się bezpiecznie – tłumaczy Paweł Kaczmarek. Potrawy przygotowali nadto: Michał Góra, Łukasz, Marcin Klich i dwóch kucharzy z Zakładu Karnego w Raciborzu. Żeby wszystko było zgodnie z obowiązującymi normami higieny, współpracująca ze szkołą firma „Hybryda” z Nędzy zaprosiła mikrobiologa. Jarosław Wilk z Krakowa reprezentował przedsiębiorstwo, które od ponad 20 lat zajmuje się higieną.

Dyrekcja dziękuje


Gotowe dania zawieziono do szpitala. Ekipie kucharzy i organizatorom przyszli podziękować dyrektor Ryszard Rudnik i ordynatorka oddziału zakaźnego. - Nasze szkolne kucharki ugotowały już raz posiłki dla raciborskiej służby zdrowia. Wówczas powędrowało do medyków 2,5 tysiąca pierogów przypomina Danuta Michalczuk. Akcję wsparli starosta Grzegorz Swoboda i prezydent Dariusz Polowy.

Do tematu wrócimy w środowych "Nowinach".

IrS
4
zdjęć
Dodaj komentarz

Komentarze

* - pole wymagane

Brak komentarzy
Czytaj także
pokaż więcej
Rybnik. Miasto z ikrą
e KULTURA
Możesz ten artykuł oznaczyć jako przeczytany
enowiny.pl - blok
Nasza sonda
Czy jesteś za zaostrzeniem kar dla pijanych kierowców



Koronawirus Blok

50515,50621,50620,50602,50472,50369,50632,50631,50630,50629,50628,50627,50626,50625,50623,50622,50619,50618,50617,50616,50615,50614,50613,50612,50611,50610,50609,50608,50607,50606,50605,50514,50504,50230,50229,50200,50581,50495,50400,50291,50078,50580,50401,50293,50188,50080,44450,44340,44173,43982,43745,41464,41185,41139,41093,40871,46258,46120,46045,46031,46034